Huwelijk

Deze lijstjes helpen je bij de voorbereiding van je huwelijk: ideeën en tips voor de geschenkenlijst, en een stappenplan: wat moet je wanneer regelen (ook handig voor de ceremoniemeester).


Stappenplan


Wanneer begin je met de voorbereiding van je huwelijk? Dat hangt vooral van je plannen af. Als je een vrijdag of zaterdag wilt op een locatie die heel populair is, dan moet je in veel gevallen een jaar tevoren reserveren. En hoe groter de bruiloft, hoe eerder je moet beginnen.

In dit stappenplan gaan we uit maximaal een jaar tot zes maanden tevoren starten. De stappen zijn zo opgebouwd, dat de voorbereidingen verspreid zijn; je hoeft dus niet alles tegelijk te regelen. Heb je in een bepaalde maand weinig tijd? Doe dan een paar stappen eerder of later. Loop geregeld je stappen nog eens door, zodat je weet wat er nog komt.

De aanloop: een jaar tot 6 maanden tevoren

 de trouwdatum: zodra je weet op welke datum je wilt trouwen, leg deze dan vast bij het gemeentehuis en eventueel de kerk.
 zoek een fotograaf of filmer: ga eerst eens praten, bekijk wat voorbeelden van eerder werk, en pas als je vertrouwen hebt in de persoon en zijn of haar werk, maak dan verdere afspraken over de prijs, de datum en wat je uiteindelijk zult ontvangen.
 zoek een ceremoniemeester: iemand die dicht bij je staat, en die in staat is - en het leuk vindt - om jullie bij te staan.
 zoek een locatie: ga kijken bij de locaties die je aanspreken, en vraag naar de mogelijkheden. Dit kan je ook helpen je gedachten te bepalen als je nog niet precies weet wat je wilt. Maak wel snel definitieve afspraken, om teleurstelling te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld een week uittrekken waarin je drie locaties bekijkt, en daarna beslis je.
 regel ook alvast de plaats van je huwelijksnacht: heb je een diner of feest in een hotel in gedachten, kijk dan eens naar de bruidssuite. Het is erg praktisch om na afloop je suite dichtbij te hebben. Je kunt de kamer ook gebruiken om je voor het diner of feest nog even op te frissen.
 wil je een band inhuren, dan moet je dat nu ook gaan regelen.
 begin vast met de gastenlijst: deze vul je de komende tijd aan, tot drie maanden tevoren, want dan moeten de kaarten worden besteld.
 zoek je getuigen uit en leg ook met hen de datum vast.
 vervoer: heb je specifieke wensen, regel dit dan ook zo spoedig mogelijk.

 

6 maanden tevoren

 begin vast met je geschenkenlijst.
 zoek je bruidskinderen uit: overleg eerst met de ouders voor je de kinderen vraagt.
 loop de eerste stappen nog eens door: heb je alles geregeld?
 wil je in gemeenschap van goederen trouwen of op huwelijkse voorwaarden? In dit laatste geval, of als je twijfelt, maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek bij een notaris.

5 maanden tevoren

 ga op zoek naar een bruidsjurk, schoenen, lingerie, tasje, hoed/sluier. Pas een aantal jurken die je mooi vindt, zo kun je ontdekken welk model het beste bij je past. Vraag hoeveel tijd er nodig is voor aanpassingen aan de jurk (bijvoorbeeld innemen, korter maken). Je weet dan wanneer je je beslissing moet nemen. Reken voor de zekerheid een paar weken extra. Is je keuze gemaakt, dan kun ook meteen een afspraak maken voor een laatste keer passen (een maand of paar weken tevoren). Dit is een laatste controle - misschien ben je wel wat aangekomen of afgevallen. Wil je ook kleding voor bruidskinderen, dan is het prettig om die in dezelfde zaak aan te schaffen. Ze kunnen er dan voor zorgen dat alles bij elkaar past.
 ga op zoek naar een trouwpak voor de bruidegom: laat iemand met de bruidegom meegaan die weet hoe de jurk eruit ziet.

4 maanden tevoren

 plan je verlof of vakantie bij de werkgever.
 regel je huwelijksreis.
 reserveer de hotelkamers voor gasten die blijven overnachten.
 ga je traditioneel de feestelijkheden starten met een dans, dan heb je wellicht danslessen nodig.
3 maanden tevoren
 regel de ondertrouw bij de gemeente.
 gastenlijst: deze is nu definitief.
 uitnodigingen: zoek bij een drukker je kaart uit. Staat alles erop? Denk aan de tijden en plaatsen, geschenkenlijst, en of je een reactie verwacht (r.s.v.p.) Bestel bijpassende enveloppen en eventueel bedankkaartjes. Wil je een ander bedankje, dan kun je dat nu ook alvast bestellen.
 heb je nog iets nodig voor je huwelijksreis: een nieuw paspoort, inentingen, visa, reisverzekering (kijk bij de


2 maanden tevoren

 loop de vorige stappen nog eens door: niets vergeten?
 menu en hapjes: loop je wensen door met het hotel of de cateraar.
 verstuur de uitnodigingen.
maak een afspraak met een kapper en een visagiste voor een proefkapsel en proefmake-up. Gaat het naar wens, maak dan meteen afspraken voor de huwelijksdag.
 bruidstaart bestellen.
 bloemen bestellen, bruidsboeket, corsages.


1 maand tevoren

 bespreek de ceremonie met de ambtenaar en, indien van toepassing, met de dominee of pastoor.
 zoek de trouwringen uit: vergeet ook de inscripties niet.
 maak alvast de tafelindeling voor het diner.
 loop de planning van de dag door met ceremoniemeester, getuigen, fotograaf: wie moet waar zijn en op welke tijd.

2 tot 1 week tevoren

 controleer je afspraken en reserveringen nog een keer.
 ga je zelf speechen? Bereid dit alvast voor.
 geef het definitieve aantal gasten door voor het diner of feest.
 zorg dat de ceremoniemeester alles heeft wat er op de huwelijksdag nodig is, zoals de gastenlijst, de indeling van de dag, het receptieboek, pennen, de bedankjes.
 zorg dat ook de bruidskinderen (en hun ouders) weten wat ze moeten doen: maak er een spelletje van, door een proef-huwelijk in de woonkamer of in de tuin te houden.


1 dag tevoren

 leg een tasje klaar met spullen die je tijdens de trouwdag misschien nodig hebt, zoals deodorant, zakdoeken, make-up en parfum.


de huwelijksdag

 eerst naar de kapper en visagiste.
 ontbijten: sla dit niet over, maak er een feestelijk ontbijt van, bijvoorbeeld met familie, getuigen.
 en dan kan de dag beginnen!


Geschenkenlijst


Meteen beginnen

Je kunt meteen beginnen met het noteren van je wensen. Zodra je iets bedenkt, voeg je het toe. Dat is gemakkelijker dan alles in één keer bedenken.

Mogelijkheden voor je geschenkenlijst

- Je kijkt in een aantal winkels wat je zou willen hebben. Je maakt een lijst met daarop het artikel, de winkel waar het verkrijgbaar is en de prijs. Je kunt bijvoorbeeld aan de ceremoniemeester vragen om de lijst bij te houden. De gasten geven aan hem of haar door wat ze willen geven, zodat je niet meerdere exemplaren krijgt.
- Je stelt een lijst samen van cadeaus uit één winkel. De lijst wordt daar voor je bijgehouden, zodat je geen dubbele cadeaus krijgt. Op de uitnodiging vermeld je dat jullie lijst bij die winkel ligt. Zet ook het adres en telefoonnummer erbij. De gasten kunnen ook telefonisch bestellen.
- Een leuke en handige optie is om voor je geschenkenlijst (of alles rond je huwelijk) een website te maken.
- In de uitnodiging zet je in ieder geval duidelijk waar of bij wie de lijst te vinden is.

Tips

- Zorg ervoor dat je gasten in verschillende prijsklassen een mooi cadeau uit kunnen zoeken. Probeer in te schatten in welke prijsklasse de meeste van je gasten iets zullen kiezen.
- Wat leuk is om te krijgen - en om te geven - zijn spullen die blijvend zijn. Servies en bestek zijn natuurlijk klassiekers.
  - Denk ook aan siervoorwerpen; het hoeft echt niet allemaal praktisch te zijn. Misschien kun je wel iets bedenken dat je mooi zou vinden in je huis, en dat je zelf niet zo gauw zou kopen. Bijvoorbeeld een schilderij of een beeld(je), een bank voor in de tuin, etc.