Beauty

LijstjesOnline geeft je 10 onmisbare tips voor je huidverzorging. Hoe kun je je huid het beste reinigen en wat heeft je huid allemaal nodig (en wat juist niet) om mooi en gezond te zijn?


10 Schoonheidstips


1. Reinig je gezicht niet met een stuk zeep, dat droogt de huid teveel uit en kan alle huidtypen irriteren. Stap over op een milde, in water oplosbare reiniger (tenzij je een erg droge huid hebt, dan kan een reinigende lotion beter zijn).

2. Breng elke dag een dagcrème met zonnefilter van minimaal SPF 15 aan en zorg dat er ten minste één van deze actieve ingrediënten in zit, zodat je huid voldoende beschermd wordt tegen verouderende UVA-stralen: titaniumdioxide, zinkoxide, avobenzone, Mexoryl XS (ecamsule) of Tinosorb. Belangrijk: doe dit echt elke dag, óók als het bewolkt is! Je ziet de UV-stralen niet, maar ze zijn er elke dag.

3. Je hebt alleen een volle (dikke) crème nodig als je een droge huid hebt of droge huiddelen, zoals rond de ogen. Iedereen met een normale tot vette huid moet volle, dikke formules vermijden. Dat huidtype kan wel baat hebben bij een lichtgewicht gel of serum dat vol zit met lichte, nuttige ingrediënten zoals waterbindende stoffen en antioxidanten.

4. Regelmatig gebruik van een exfoliant met AHA of BHA verbetert de huidtextuur, vermindert verkleuringen en maakt puistjes en mee-eters minder (ernstig). AHA’s en BHA’s stimuleren tevens de collageenproductie, waardoor rimpels minder opvallen en de huid gezonder wordt.

5. Vermijd irriterende ingrediënten. Let vooral op als een van deze ingrediënten aan het begin van een ingrediëntenlijst staat (dit duidt namelijk op een hoge concentratie): menthol, pepermunt, kamfer, eucalyptus, lavendelolie, Amerikaanse toverhazelaar (hamamelis virgniana) en alcohol. Uitzondering: cetyl-alcohol en stearyl-alcohol (dit zijn standaard, niet-irriterende ingrediënten die veilig zijn in het gebruik).

6. Een masker kan ontspannend werken, maar is geen noodzakelijk onderdeel van een goede huidverzorging. Als je kiest voor een masker neem dan, afhankelijk van je huidtype, een mild, olie-absorberend masker (vette huid) of een verzachtend crèmemasker (droge huid). Vermijd peel-off maskers en maskers met irriterende ingrediënten, met name etherische oliën.

7. Zoek een foundation die perfect aansluit bij je teint. Het kan even experimenteren zijn voordat je de goede hebt gevonden, maar het resultaat is het waard, ook het extra geld dat je er eventueel mee kwijt bent.

8. Vermijd crèmeachtige concealers die in de lijntjes rond de ogen trekken, tenzij je bereid bent die met heel veel poeder te ‘fixeren’ (maar let op, poeder kan rimpels benadrukken). 9. Neem geen genoegen met een mascara (waterproof of niet) die vlekt, uitloopt of klontert. Dat is niet nodig, want er bestaan veel goede mascara’s die dat niet doen, ook van de goedkope(re) merken.

10. Verwijder altijd al je make-up (vooral oogmake-up) voordat je gaat slapen. Slapen met make-up op kan een fletse, geïrriteerde huid veroorzaken en kan ertoe leiden dat je wakker wordt met rode, gezwollen ogen.